Kulak Çınlamasının Nedenleri
Hastalık Belirtileri- Korunma Yolları
Küçükken anneanneme:"Anaane, kulağım çınlıyoooo..." desem, "-Hangi
kulağın bakim, sağ mı sol mu?" derdi. Eğer sağ kulağın ise birileri
senin hakkında güzel konuşuyormuş, seni anarlarmış: Sol kulağın ise de
hakkımda kötü kötü konuşurlar, beni kıskanırlarmışmış demekmiş
derdi.. :)))
Tıp dilinde "Tinnitus" olarak adlandırılan kulak çınlaması aslında bir hastalıktan ziyade; bir hastalığın belirtisi olabilir. Ülkemizdeki insanların %10-15'i bu konudan şikayetçidir. Kulak çınlamasının kulak içerisinde nasıl oluştuğu ise tam olarak çözülememiştir. Ancak bilinen şudur ki: Bu çınlamalar süreklilik arz ediyorsa, ara sıra baş dönmesi yaşanıyor ve her iki kulağınızdan ziyade sadece tek kulakta aynı çınlama süreklilik gösteriyor ise aman dikkat!..
Sürekliliği halinde insanda gerginlik, sinirlilik, uyku düzensizliği, dikkatsizlik ve hatta davranış bozukluklarına neden olabilmektedir. Düşünsenize: (bence düşünmenize gerek yok, çünkü bu yazıyı okuduğunuza göre zaten kulağınızın içinde farklı bir alem, farklı bir dünya var, sesler geliyor ve bunun sizi nasıl rahatsız ettiğini-aslında birazcık da endişelendirdiğini tahmin edebiliyorum.
Çınlama sesleri: tek bir
tonda, aynı ritimde ya da değişik seslerin bir arada toplanmış haliyle de hissedilebiliyor. Bu uğultu sadece hasta tarafından tarif edilebiliyor. (Hatırlıyorum da: Eniştem geceleri uyuduğunda sol kulağında deniz sesi, küçük dalga seslerine benzer uğultular duyduğunu falan söylemişti) Bu durum aslında işitme sinirleri ile boyun-baş bölgesindeki bazı rahatsızlıklardan kaynaklanıyor olabilir. Çınlamalar: Yutak ve geniz arasındaki bazı kasların istemsiz hareketleri ile de olabilir. Başınızın, çenenizin hareketlerine ve pozisyonuna göre çınlama şiddeti değişebilir.
Kulak çınlamasının erkeklerde görülme oranı kadınlara oranla daha yüksektir. Eğer yüksek tansiyon hastasıysanız, ciddi şekilde sigara içiyorsanız bu olasılık daha da yükseliyor. Özellikle gençler kulaklıkla yüksek seste müzik dinliyorsanız yaşadığınız "akustik travmalar" buna zemin hazırlıyor.
Bir de sert bir şekilde kullandığınız o pamuklu kulak temizleme çubukları tabi ki... Sol taraftaki resimde de gördüğünüz üzere kulak zarınızın yırtılması ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.
Alerjik nezle, geniz etinizin olması, sinüzit, burun
tıkanıklığı ve geniz akıntısına neden olan etkenler kulak problemine yol açabilir. Kulağınızın içinin sürekli kirlenmesi, sarı akıntı, enfeksiyonlar ve az önce bahsettiğimiz kulak zarı
delinmeleri de buna sebebiyet verebiliyor. Yapılan çalışmalar
her gün 10 dakika ve daha fazla cep telefonu ile konuşanlarda bir kaç yıl sonra kronik
kulak çınlamasının katlanarak arttığını gösteriyor.
KULAK ÇINLAMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Öncelikle yüksek ses ve gürültüden uzak durulmalıdır. Kullandığınız herhangi bir ilaç var ise yan etkilerini incelemeli ve çınlamaya yol açabilecek ilaçlar çok gerekli değilse kullanılmamalı, yeniden doktora danışılmalıdır.
- Yüksek tanisyon ve şeker hastalığınız varsa tedaviye gidilmelidir.
- Her zamanki klasik kurallarımızdan: Tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı ve düzenli aralıklarla tansiyonunuzu ölçmelisiniz.
- Spor yapmalı, daha hareketli bir hayata adım atmalısınız.
- Kolestrolünüzü kontrol ettirmeli ve eğer yüksek ise diyet uygulamalısınız.
- Kulakta çınlamaya yol açabilecek hastalıklardan olan: Meniere
hastalığı, Buşon, Eksternal otit ve Tümörler) tedavi edilmeli, en kısa süre içersinde bir KBB Uzmanına görünmelisiniz.
Sağlıklı Günler Dilerim...