Japonya'nın Eğitim Sistemi
Japonlar denildiğinde aklınıza direk: akıllı, dikkatli, teknolojinin dehası, çok kitap okuyan, zeki insanlar gelir. Hatta bazılarının aklında o dehşet veren olayı: Atom Bombasını da çağrıştırabilir. Eminim bazılarının da gözünde Honda, Mitsubishi, Sony, Toshiba, Seiko falan canlandı. :)
Peki Japonlar nasıl bu kadar başarılı olabiliyorlar. Sizce sıkı eğitim sisteminden olabilir mi?
İşte Japon eğitim sisteminde öne çıkan bazı farklılıklar:
Japon Eğitim Sistemi bireyin kendisini sorgulamasına ve çalışma davranışını sürekli bir alışkanlık haline getirmesi gerekliliği üzerine kurulmuştur. Müfredatları Japonya'nın kültürünün temel değerlerinin öğretilmesine dayanır. Japon öğrenciler akademik başarı olarak uluslararası başarı ortalamasının üzerindedirler ve okullarda derslere "devam zorunluluğu" vardır.
Japonya’da ulusal bütçenin %12’si eğitime ayrılırken, askeri harcamalarda bu oran
yalnızca %7'dir. Japonya'da okur-yazarlık oranı % 99’dur.
yalnızca %7'dir. Japonya'da okur-yazarlık oranı % 99’dur.
İlkokul düzeyinde bir öğretmene ortalama
25 öğrenci,Orta öğretimde 18 öğrenci ve
Yüksek öğretimde de yalnızca 11 öğrenci düşmektedir.
Yüksek öğretimde de yalnızca 11 öğrenci düşmektedir.
Japonya’da zorunlu eğitim süresi 9 yıldır. İlk 6 yıl ilkokul, ve Son 3 yılı da ortaokuldur. Zorunlu eğitim
6 yaşında başlar ve 15 yaşına kadar sürer.
Japonya’da okul yılı , 1 Nisan’da başlar ve 31 Mart’ta sona erer. Eğitim: Nisan-Temmuz, Eylül-Aralık ve Ocak-Mart olmak üzere
üç dönem halinde yapılır. Haftada 5,5 gün (Cumartesi öğlene kadar) okula
gidilir. Yılda 240 iş günü eğitim verilir.
Japonya'da bütün devlet okullarında Japon TV Kanalı (Nippon Hosa Kyokai) tarafından hazırlanmış radyo ve televizyon sistemimevcuttur.
Öğrencilerin saç ve kıyafet düzeni ilk kez ortaokulda uygulanır. Üniforma giymeleri mecburidir. Kılık kıyafet düzenlemesi ile birlikte ilkokuldaki disiplin ve ciddiyet, ortaokulda daha da artırılır.
Japon okullarında müstahdem veya hizmetli yoktur. Okulun temizlik de dahil olmak üzere bütün işlerini öğretmen ve öğrenciler işbirliği içinde yapar. Öğrencilere temizlik sorumluluğunun yanı sıra eşitlik ve işbirliği ruhu da kazandırılmak hedeflenmişttir.
Okulların tatile girmesi ile öğrencilerin boş bırakılacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu sebeple tatillerde yüklü ev ödevleri ve proje araştırmaları verilir.
Ülkemizde 30 kişilik bir sınıfın öğretmnesiz kaldığını düşünün. Sizce ne olurdu? Sınıfa başka bir öğretmen ya da idareci girer ve birşeyler yapmaya çalışırdı değil mi? Peki aynı şey Japonyada bir okulda olsa? Japonya'da yedek öğretmen kavramı diye birşey yoktur. Öğretmen gelmediğinde öğrencilerin sessiz bir şekilde sınıfta ders çalışmaları beklenir ve öyle de yaparlar.
Zorunlu eğitim süresince tüm öğrenci ve öğretmenler devlet tarafından belirlenene ve okullarda hazırlanan aynı yemeği yerler. Öğrenciler için yemekhane yoktur. Öğrenciler yemeklerini sınıflarında yerler. Kimse yemeğini ziyan etmez ve son lokmaya kadar yerler. Öğrencilerin hepsi "Temiz Tabak Kulübünün" doğal üyesidir.
Özellikle Avrupa ve Amerika'da görüp duyduğumuz özgür eğitim ortamı kavramını Japonya'da
pek göremeyiz. Çünkü Japonlar grup kurallarıyla öğrenciyi kontrol altında tutmayı hedefler.